Фалафел с Баба Гануш

24Kitchen​

За днес сме ви приготвили две любими рецепти. Обикновено си ги поръчваме в някой ресторант, ако изобщо ги имат в менюто си. Предлагаме ви да си ги направим сами. Поднесени заедно са истинско вълшебство. Опитайте и добър апетит!

Фалафел с Баба Гануш

Фалафел с Баба Гануш

Джон и Лиса
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Арабска
Порции:4

Необходими продукти:
  

За фалафелите:

  • 250 г нахут (сух)
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • ч.л. кимион (смлян)
  • 1 щипка кайенски пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 стебло селъри
  • 1 бр. люта чушка (зелена)
  • 1 връзка кориандър
  • 1 връзка магданоз
  • 1 връзка мента
  • 1 ч.л. сумак
  • сол
  • черен пипер
  • 100 мл олио

За Баба Гануш:

  • 2 бр. патладжани
  • 4 скилидки чесън
  • 4 с.л. тахан (сусамов)
  • 2 бр. лимони
  • 2 ч.л. кимион (смлян)
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. магданоз (нарязан)

Начин на приготвяне:

Нахутът се накисва в студена вода за 1 нощ. След това се прецежда, като се запазва около 100 мл от водата. Отделете 1/3 от нахута.

В кухненски робот сложете нарязаните лук, селъри, люта чушка и скилидките чесън. Добавете по-голямата част от нахута с водата и смелете. Добавете содата, кимиона, кайнския пипер и нарязаните пресни подправки. Смелете отново.

Пресипете сместа в купа и добавете отделения нахут. Разбъркайте добре.

Сипете олиото в дълбок тиган и го загрейте до 175 градуса. С помощта на лъжица загребвайте от сместа за фалафели, а с пръсти придайте по-елипсовидна форма. Пържете фалафелите по 2 минути от всяка страна или докато придобият тъмно златист цвят и изплуват на повърхността. Готовите фалафели извадете върху кухненска хартия.


За Баба Гануш изпечете патладжаните, като преди това ги продупчите на няколко места. След като поизстинат, ги обелете и отстранете дръжката. Нарежете на едро и поставете в кухненски робот. Добавете нарязания магданоз и чесън. Настържете кората на 1 лимон и добавете сока на 2 лимона.

Добавете останалите съставки и смелете до получаването на паста. Може да приготвите Баба Гануш и в хаванче.

Сервирайте топлите фалафели с плосък хляб, Баба Гануш, мариновани люти чушки и туршия от червено зеле.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *