Фокача с картофи

24Kitchen​

Някъде между простотата на селската кухня и богатството на италианските вкусове се ражда една от най-утешителните рецепти – фокача с картофи. Това не е просто хляб. Това е пухкава, златиста наслада с деликатно хрупкава коричка и нежна, топяща се сърцевина.

Рецептата идва от юга на Италия, където маслините зреят под щедрото слънце, а хората знаят, че добрата храна не се мери в сложност, а с душа. Картофите придават на тестото копринена мекота, а зехтинът и розмаринът добавят характер и аромат, който се помни.

Готов ли си да замесим нещо вълшебно?

Фокача с картофи

Фокача с картофи

Лука Чиано
Време за готвене: 40 минути
Ястие: Основно
Кухня: Италианска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 200 г брашно (тип 00)
  • 50 г пълнозърнесто брашно
  • 90 г картофи (сварени, на пюре)
  • 180 г вода
  • 200 мл зехтин
  • 7 г мая (суха)
  • 7 г захар
  • 7 г сол
  • 100 г прошуто (ди Парма)
  • 1 буркан сладко (от домати, чили и босилек)
  • 125 г чери домати (различни цветове)
  • 300 г страчатела
  • 100 мл зехтин

Начин на приготвяне:

В голяма купа сипете водата и изсипете сухата мая в нея. Добавете двата вида брашно и разбъркайте с ръце. Добавете захарта, солта и картофеното пюре. Омесете тестото за 2-3 минути в купата. Добавете 50 мл зехтин и омесете отново. Извадете тестото върху плота и месете с натиск в продължение на 5 минути. Оформете топка, с помощта на нож направете кръст в горната част и я поставете в купата. Покрийте и оставете тестото да втаса за 1-1 ½ ч.

Сипете зехтин на дъното на правоъгълна тава, да го покрие и го разнесете равномерно. Прехвърлете тестото в тавата, оваляйте леко в зехтина и го обърнете. Разтеглете тестото с пръсти, отвътре навън, така че да заеме цялата тава.


Разрежете чери доматите на четвъртинки и ги поставете в дупки, оформени с пръст в тестото. Покрийте фокачата и оставете да увеличи двойно обема си. След това поръсете със зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути.

Докато фокачата е топла, я намажете със смес от 50 мл вода и 150 мл зехтин.

Изстиналата фокача нарежете на 6 правоъгълни парчета. Всяко парче разрежете по средата, с назъбен нож. Намажете долната част на парчето със страчатела и гарнирайте с прошуто ди Парма и сладко от домати.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *