Гергьовско агне

След 5

Агнешкото месо има не само богат вкус, но и пази здраво сърцето. То доставя 60,3% от нужната дневна доза протеини на организма. Агнешкото осигурява протеина, наречен триптофан и дава цели 109,3% от задължителната дневна доза от него.

Агнешкото месо съдържа омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини, които намаляват нивото на лошия холестерол в организма. Витамин В12 и фолиевата киселина пък влияят на хомоцистеина, който уврежда сърцето.

Ползите от агнешко месо включват още някои минерали, които спомагат за намаляване на оксидативния стрес – важна причина за сърдечно заболяване. Агнешкото месо осигурява минерали като селен, цинк и фосфор.

Рецептата е част от конкурса „Пролетта е вкусна“

Необходими продукт:

2,5 кг агнешко месо
500 г агнешки черва
300 г ориз
300 г пресни гъби печурка
1 връзка пресен лук
3-4 супени лъжици доматено пюре
джоджен
черен пипер
сол


Начин на приготвяне:

В голяма тава се слага измитото и натъркано със сол агнешко бутче. Сипват се 3 ч.ч. вода и 1 чаша бира, след което се слага да се пече.

В отделна тавичка се запържват предварително сварените агнешки черва, пресният лук и нарязаните гъби. След като се позадушат, с разбъркване се добавя и доматеното пюре. Когато продуктите поемат доматите, се запържва и оризът. Когато той стане прозрачен, се добавят солта, черният пипер, джодженът и се сваля от котлона.

Агнешкото се обръща, докато не получи червена коричка и от двете страни. Когато е готово, добавяме консистенцията с ориза в тавата около месото в соса, докато не се свари.

  • Гергьовско агне
След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *