Гирос със свинско месо

24Kitchen​

Гиросът със свинско месо е класическо гръцко ястие, което съчетава сочни и ароматни парчета свинско с пресни зеленчуци и нежна пита хляб. Това ястие е идеално както за обилен обяд, така и за вечеря, тъй като предлага баланс между вкусове и текстури, които задоволяват и най-изисканите вкусови предпочитания.

Тайната на успешния гирос се крие в качеството на месото и начина на приготвяне. Свинското месо се маринова в ароматна смес от зехтин, лимонов сок, чесън, риган и други средиземноморски подправки, които му придават неповторим вкус и сочност. След това се пече бавно на грил или се запържва на тиган до получаване на апетитна златиста коричка.

За да се завърши идеалният гирос, месото се поднася в мека и леко препечена пита, заедно с класически гарнитури като домати, червен лук, маруля и дзадзики.

Тази рецепта за гирос със свинско месо е лесна за изпълнение у дома и ще ви пренесе директно в атмосферата на гръцките таверни, където храната е не само удоволствие, но и изживяване за сетивата. Насладете се на това съвършено съчетание от вкусове и аромати в удобството на своя дом!

Гирос със свинско месо

Гирос със свинско месо

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час 40 минути
Ястие: Основно
Кухня: Гръцка
Порции:10

Необходими продукти:
  

  • 10 бр. гръцки питки
  • 1 кг свински врат (цяло парче)

За маринатата:

  • 60 мл зехтин
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. риган
  • 1 с.л. червен пипер (пушен)
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер (на вкус)

За дзадзикито:

  • 400 г цедено мляко
  • 2 бр. краставици
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. оцет (бял, винен)
  • ½ връзка копър
  • 2 с.л. зехтин
  • сол (на вкус)

За гарниране:

  • 2 бр. домати
  • ½ глава лук (червен)
  • риган (сух, на вкус)

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на тънки парчета. Покрийте ги с лист прозрачно фолио и ги начукайте леко.

За маринатата в купа смесете меда, ригана, пушения червен пипер, зехтина, кимиона, сухия чесън, около чаена лъжичка сол, черен пипер на вкус и лимоновия сок.

Поставете парчетата месо в маринатата, разбъркайте хубаво, покрийте с прозрачно фолио и оставете за минимум 2 часа в хладилник.

За соса дзадзики настържете краставиците на едро ренде. Посолете и отцедете много добре.


Стрийте чесъна на паста с малко сол, наситнете копъра и ги смесете в купа с киселото мляко, оцета, солта и зехтина. Разбъркайте добре. Добавете и краставиците и разбъркайте. Оставете в хладилник.

Изпечете парченцата месо до златисто на сгорещена чугунена плоча. Оставете да почине леко и нарежете на ивички.

Нарежете доматите и лука за гарниране на полумесеци.

Намажете една питка с дзадзики, поставете няколко парчета домат и поръсете с лук. Отгоре поставете късчета месо, отново малко дадзики и поръсете с риган. Сервирайте така в чиния или завийте и изяжте като сандвич.

Съвет: Ще нарежете месото на тънко по-лесно, ако преди това го замразите за 15 минути във фризер.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *