Привет от „Светът на кухнята“. 🙂 Макар и да се чувствам леко изморена заради усилената подготовка за държавни изпити, неуморно и усърдно готвя и разпръсквам различни вкусове. Специално за „Вкуси ме“ съм приготвила много лесна рецепта за хляб от два вида брашна и пшеничен зародиш, гарниран със сурови семена. Ето и как да си я приготвим.
Четете всяка неделя “Светът на кухнята“
Хляб от два вида брашна и пшеничен зародиш
Необходими продукти:
- 400 г брашно (бяло)
- 1/2 ч.ч. царевично брашно
- 200 г пшеничен зародиш
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
- 200 мл вода (топла)
- 25 г мая (жива)
- 1/2 ч.л. сода (за хляб)
- 50 г тиквено семе (сурово)
- 20 г сусам (суров)
Начин на приготвяне:
Двата вида брашна се смесват в купа. Добавя се зародишът, содата, семената и солта. Разбърква се.
Маята се размива в топлата вода, добавя се захарта и се бърка, докато се разтвори. Двете смеси се комбинират и се замесва тесто. Слага се в огнеупорна тенджера, чието дъно е покрито с хартия за печене.
Тенджерата се покрива и след удвояване обема на хляба фурната се загрява на 180 градуса и се изпича за 40 минути. След готовност се завива с чиста влажна кърпа и след като изстине се нарязва. Добър апетит!
Още рецепти на Русиана може да откриете в блога ѝ “El mundo de la cocina”
Кулинарията силна страст и незаменимо хоби, което Русиана практикува всеки ден. Известно време е живяла в Испания, затова има особена страст към различната и екзотична храна, кухня и традиции на Иберийския полуостров.