Отплаваме далеч на Изток в страна, изпъстрена с багри и богата на вкусове храна. Приготвяме си къри по индийска рецепта. За да е още по-приятно, ще му добавим и кюфтета. Вкусотия! 🙂
Индийско къри с кюфтета
Джъстин СкофийлдНеобходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 125 г хляб (стар)
- 340 мл кокосово мляко
- 500 г кайма (агнешка)
- 1 връзка кориандър
- 1 бр. яйца
- 1½ с.л. къри (на прах)
- 2 ч.л. джинджифил (настърган)
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. синап (зърна)
- 1 ч.л. кимион (семена)
- 1 глава лук
- 400 г домати (нарязани)
- 1 щипка сол
- хляб (роти или наан)
Начин на приготвяне:
Изрежете кората на хляба и го начупете в купичка. Залейте със 135 мл кокосово мляко и оставете за 5 минути настрана.
В купа сложете агнешката кайма и към нея добавете яйцето, нарязаните на ситно стъбла кориандър, настъргания джинджифил и нарязания на ситно чесън. Разбъркайте и добавете накиснатия хляб, овкусете със сол и омесете добре.
С помощта на лъжица за сладолед оформете кръгли топчета и ги подредете в тавичка, постлана с хартия за печене. Поставете ги в хладилник, за да се стегнат, за около 15-20 минути.
Загрейте 1 с.л. в мултикукър или дълбок тиган и изпържете кюфтета на порции, за около 6-7 минути, до златистокафяво от всички страни. Извадете ги в чиния.
В същия тиган налейте останалото олио и запържете за 10 секунди зърната синап и семената кимион. Добавете нарязания на ситно лук и запържете за 2-3 минути, докато омекне. Добавете нарязаните домати и кокосовото мляко. Овкусете със сол, черен пипер, къри на прах. Разбъркайте и върнете кюфтета в соса. Гответе 15 минути в мултикукър или 35-40 мин. в тиган, на слаб огън.
Сервирайте кърито с агнешки кюфтета, поръсено с листа кориандър и с топъл хляб роти или наан.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.