Канелена питка

След 5

За днешния празничен Йордановден решихме да ви предложим една различна рецепта за питка. Такава, ако не се бъркаме, досега не сме си приготвяли, но се оказа, че резултатът е много впечатляващ. Опитайте и добър апетит! 🙂

Канелена питка

Канелена питка

Ралица Баева (гр. Плевен)
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Тестени
Кухня: Българска
Порции:1

Необходими продукти:
  

  • 2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч прясно мляко (охладено)
  • 1 пакетче мая (суха)
  • 1/8 ч.ч. масло (разтопено)
  • 1 бр. жълтък
  • 1 с.л. захар

За пълнежа:

  • 1/4 ч.ч. масло (меко)
  • 5 с.л. захар
  • 3 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Смесете маята и захарта с хладкото мляко и го оставете да престои за няколко минути, докато мехурчетата мая и се разпенват. Добавете жълтъка, разтопеното масло, брашното и солта, след това омесете тестото и придайте форма на топка.

Поставете тестото в голяма, намазана купа. След като го покриете, оставете на топло място, докато удвои размера си (около 1 час).

Загрейте фурната до около 200 градуса. Поръсете работната повърхност с брашно, и разточете тестото с дебелина 1 см. Намажете с разтопено масло тестото, след това поръсвате с канела и захар смесени.

Канелена питка

Завийте тестото, и с помощта на нож, нарежете на две ивици тестото. Завъртете двете половини заедно, както е описано в снимката.


Канелена питка

Придайте кръгла форма, а след това прехвърлете в тава за печене (намаслена или покрита с пергаментов лист).

Канелена питка

Намажете с останалото масло и поръсете с малко захар и канела. Пече се в продължение на 30 до 35 минути, докато стане златисто-кафява.

Намалете температурата на фурната до 180 градуса, след 5-10 минути трябва да сте готови. Много вкусно се получава!

Канелена питка
След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *