Кашкавал на фурна

Тази седмица представям една рецепта с любимият на всички кашкавал. Кашкавалът е млечен продукт, произвеждан предимно на Балканския полуостров. Първоначално кашкавал се е произвеждал само от овче мляко, успоредно с лактацията на овцете, и то предимно във високопланинските райони.

Трябва да се прави разлика между българския кашкавал и жълтите сирена, познати в Европа. Жълтите сирена се произвеждат със закваски, които могат да се внасят след подсирването. В някои от технологиите се ползват два вида мляко и специфични технологични условия. Най-очевидната разлика между кашкавала и жълтите сирена е наличието на дупки в сирената и липсата им при кашкавала.

Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“

Необходими продукти за 2 порции:
200 г настърган кашкавал
20 г масло
2/3 ч.ч. прясно мляко
3 яйца (2, ако са по-големи)
3 с.л. брашно
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:
Смесваме всички изброени продукти и изсипваме сместа в гювечета или други подходящи за използване във фурна купички, които сме намазали предварително с маслото.

Печем в силна фурна, докато се получи златиста коричка. Поднася се горещо, като може да се консумира от купичката или да се обърне в подходяща чиния. Ако изстине и не се консумира веднага ще спадне и ще изгуби формата си.

  • Кашкавал на фурна
Анелия Терзиева

Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *