Кайсиев сладолед с лавандула

След 5

Тук трябва да подходим с търпение не към времето за приготвяне, а към това навън. Да готвим е страст и ще си направим сладолед. Рецептата за него, както и много други, ще открием в новата книга на Йоли „Вкусно с Йоли II“. Опитайте!

Кайсиев сладолед с лавандула

Кайсиев сладолед с лавандула

Йоланта Делибозова-Йоли
Време за готвене: 6 часа
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:8

Необходими продукти:
  

  • 800 г кайсии
  • 50 мл вода
  • 40 г кафява захар
  • 5-6 стръка лавандула
  • 400 г сметана (течна пълномаслена, разбита до пухкавост)
  • 3 с.л. мед (течен)
  • 70 г кайсии (сушени, нарязани)

Начин на приготвяне:

Нарежете кайсиите на половинки и ги сварете за 5-6 минути с кафявата захар и лавандулата. Гответе на умерен огън без капак, за да се изпари водата. Оставете ги да изстинат и отстранете лавандулата. Пасирайте до гладка консистенция и подсладете с меда.

Смесете кайсиите с разбитата сметана и сушените кайсии. Замразете сладоледа минимум за 6-8 часа.


Ако предпочитате по-силен аромат на лавандула, сложете повече стръкчета. Може да ползвате и сушена лавандула. В този случай я увийте в парче тензух и завържете с конец. Така изсъхналите цветове няма да попаднат в кайсиите, а само ще отпуснат аромата си. Ако направите сладоледа в персонални форми за ескимо, ще получите много повече порции.

Кайсиев сладолед с лавандула
След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *