🎂 Кекс с орехи и кокосова захар: топлина от фурната, уют в душата 🥥🌰
В някои дни не ти трябва много – само аромат на нещо печено, който се промъква тихо от кухнята и обгръща целия дом в усещане за спокойствие. Представи си: кекс, който не просто е сладък, а носи онази карамелена дълбочина на кокосовата захар и неочаквано приятно хрупане от печени орехи.
Това не е просто десерт. Това е малко завръщане към себе си.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Кекс с орехи и кокосова захар
Необходими продукти:
- 2 бр. яйца
- 250 г брашно
- 30 г нишесте
- 180 г кокосова захар
- 3 с.л. заквасена сметана (или кисело мляко)
- 170 мл прясно мляко
- 100 мл олио
- 1 саше ванилия
- 1 пак. бакпулвер
- 1 ч.ч. орехови ядки
- кора от портокал (от половин портокал)
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме сметаната, прясното мляко и олиото и разбиваме отново. Пресявяме нишестето, брашното и бакпулвера и на части добавяме сухите съставки към течната смес. След като се получи хомегенно кексово тесто прибавяме орехите и ванилията.
Изсипваме в намаслена и набрашнена кексова форма и печем за около 40 минути на 170-180 градуса.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.