Навън може и да е студено, но в кухнята на „Обичам те храна“ ще бъде топло. Ще мирише на меко и пухкаво тесто, а от фурната ще излизат златисти кифлички със сирене. Добър апетит! 🙂
Кифли със заквасена сметана и сирене
Необходими продукти:
- 150 г сирене
- 2.5 ч.ч. брашно
- 100 г заквасена сметана
- 100 мл прясно мляко
- 50 мл олио
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. захар
- 1/3 кубче мая
- 1 бр. яйца (+ 1 с.л. олио за намазване)
- сусам (бял, за поръсване)
- 1 кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне:
Натрошаваме сиренето в чиния, така че да стане на по-едри бучици, за да се усеща.
Пресяваме брашното в дълбока купа. В брашното оформяме кладенче. Прясното мляко го вадим на стайна температура, заедно с яйцето и заквасената сметана. В прясното мляко слагаме захарта и маята. Към сместа с маята, прясното мляко и захарта слагаме и две щипка брашно. Разбъркваме добре с пръсти или с лъжица. Оставяме да шупне маята. След това я влагаме в брашното.
В него слагаме 100 г заквасена сметана, щипка сол и 50 мл олио, което опреди това си отмерваме. Използвала съм 1/2 кофичка от 200 г заквасена сметана.
Започваме да месим тесто върху маса, леко набрашнена. След като е вече готово, го оставяме да втаса за 40 минути. Покриваме тестото с кухненска кърпа. Трябва да стане меко и пухкаво, без лепне.
Разточваме тестото с точилка на кръг и го режем на 12 триъгълника. Ако обаче искаме да са по-големи кифлите, можем да го разрежем на 8 части.
В широката част слагаме натрошено сирене. Навиваме кифлите. Редим ги в тава, застлана с хартия.
Разбиваме в чиния 1 яйце и 1 с.л. олио. С четка мажем кифлите. Поръсваме ги щедро с бял сусам. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност на кифлите.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!