Първоначално кишът се е правил с тесто за хляб, но постепенно се налага по-подходящото за целта маслено тесто. Този солен тарт може да се гарнира с почти всичко, за това комбинацията от варианти за кишове е неизброима.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Киш с тиквички, шунка и чери домати
Необходими продукти:
За основата:
- 300 г брашно
- 150 г масло
- 1 ч.л. сол
- 3 с.л. вода (ледено студена)
За плънката:
- 150 мл готварска сметана
- 2 бр. яйца
- 2 щипки индийско орехче
- 150 г шунка (шварцвалдска или прошуто)
- мащерка (прясна)
- 1 бр. тиквички
- 8 бр. чери домати
- 125 г моцарела
Начин на приготвяне:
От брашното, маслото, половин ч.л. сол и 3 с.л. ледено студена вода се замесва тесто. Меси се за кратко, за да бъде ронливо и хрупкаво. Може да сложите всички продукти в блендер и да ги блендирате, докато се образува топка. Водата задължително трябва да е студена, за да се получи масленото тесто. Готовото тесто се завива във фолио и се слага да се охлади за поне 30 минути.
През това време запържваме нарязаната на ситни кубчета тиквичка. Когато стане златиста, сваляме от котлона и овкусяваме с малко мащерка. Тестото се разточва върху набрашнен плот и се прехвърля в тавичка за тарт. Краищата се изрязват, тестото се надупчва с вилица и се пече за около 10 минути.
Разбиваме яйцата и сметаната. Сглобяваме киша като върху основата слагаме тиквичките, отгоре заливаме с течната смес, а върху нея подреждаме нарязаната на ситно моцарела, накъсаната шунка и чери доматите. Печем за около 25-30 минути. Поднасяме киша леко топъл.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.