Класическа овчарска салата

След 5

Овчарската салата е ястие, характерно за България. Тя е обогатена модификация на шопската салата. Приготвя се от краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, бяло саламурено сирене и е овкусена със сол и олио. По желание се добавят и мариновани гъби. Овчарска салата е сравнително нова.

Тя се появява в ресторантите през 90-те години на миналия век и бързо добива популярност. Нейното авторство е неясно, но със сигурност няма нищо общо с трапезата на някогашните или сегашните овчари. Независимо от крехката си историческа възраст, овчарската салата е много сполучлива като съчетание на вкусове, поради което е възприета като нещо типично и изконно българско.

Необходими продукти (за 4 порции):
300 г домати
150 г краставица
300 г печени (сурови) чушки
3 глави стар лук
150 г мариновани гъби
150 г сирене
150 г шунка
150 г кашкавал
4 твърдо сварени яйца
3 с.л. олио
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
маслини за украса


Начин на приготвяне:
Отцедете гъбите от маринатата, нарежете магданоза на дребно, а шунката – на кубчета. Измийте зеленчуците и ги смесете с магданоза, гъбите и шунката. Разбъркайте леко сместа и овкусете с олио и сол. Изсипете салатата в подходяща чиния, оформете я на купчинка и я поръсете с настърганите сирене, кашкавал и яйце. Украсете я с нарязания на полумесеци лук, парченца домат, маслините и магданоз. Добър апетит!

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *