Коледни сладки елхички

След 5

Според древните легенди традицията с украсяването на елхата води началото си още от езическите празненства. В историята на много народи има определени ритуали, свързани с украсата на дръвчета, но едва през XVII век част от мотивите, познати ни и до днес, навлизат в масова употреба.

В Германия започват да се произвеждат добре познатите ни гирлянди, като в началото за тях се е използвало истинско сребро, от което са се изтегляли тънки нишки. През XIX век настъпва истинска революция в украсата на коледната елха. Тогава започва производството на стъклени топки с разнообразни цветове и хартиени гирлянди. Малко бяло ангелче кацва на върха, а родителите започват да оставят под елхата подаръци за децата си.

Рецептата е от конкурса „Вкусна коледна магия“

Необходими продукти:
150 г майонеза
1 яйце
2 с.л. захар
1 ч.л. бакпулвер
1 пакетче зелена боя за сладки
брашно, колкото поеме тестото
за украса:
половин белтък
150 г захар
1 пакетче червена боя за сладки
цветни шоколадови бонбони за украса
1 пакетче кокосови стърготини
1 пакетче цветни пръчици за торта


Начин на приготвяне:
Разбивате яйцето със захарта, добавяте майонезата, зелената боя и брашното с бакпулвера. Полученото тесто слагате в плик за 1 час в хладилник. След това разточвате тестото, изрязвате фигурки под формата на елха с остър нож, редите ги в тавичка и печете 10 минути в умерено загрята фурна.

Разбиваме белтъка със захарта и разделяте сместа в 2 купички. В едната смес добавяте червената боя и разбъркваме добре, докато се разтвори хубаво боята.

От хартия за печене правите 2 конуса, в които слагаме белтъчните смеси, отрязвате им върха и започвате да рисуваме елхичките. Поръсвате първо с цветните пръчици и после с кокосовите стърготини.

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *