Много лесен десерт, но за да е перфектен, „Мама Цвети“ трябва да ни издаде някои тайни. Ето кои са те:
- Бъркаме с бъркалка.
- Млечната смес не трябва да е много гореща, когато я наливаме към жълтъците, иначе рискуваме да се сготвят.
- Най-вкусното брюле е с животинска сметана.
- Водата за водната баня е гореща, но ако забележим, че завира, доливаме с малко студена.
- Признак, че брюлето е готово, е когато при разклащане в средата се движи като желе.
- Извадете купичките от водата, когато са готови, защото ще продължат да се готвят.
- Крем Брюле се прави само от жълтъци.
Да запретваме ръкави и да започваме…
Четете всеки вторник рецептите на „Мама Цвети“
Начин на приготвяне:
Сметаната и прясното мляко се загряват с бялата захар на котлона почти до кипване, докато се разтопи захарта. Прибавяме ваниловата захар.
Разбиваме жълтъците с бъркалка. Добавяме млечната смес към жълтъците. 👆Напомням, че не трябва да е гореща. Разбъркваме и тук е добре да прецедим готовата смес поне веднъж. Наливаме в купичките и ги нареждаме в тава.
Наливаме вода до 1/3 от формите и печем в предварително загрята фурна на 160 градуса за 30 минути.
Понеже моите са с различна големина, първо извадих по-ниските, а останалите оставих за още 10 минути. След като брюлето изстине се прибира в хладилник за поне 2 часа, но най-добре една нощ.
Хапваме на следващия ден като поръсваме с кафява захар и карамелизираме с горелка при сервиране.
💡Ако не разполагате с такава, запечете десерта за 3 минути под грила на фурната.
💡Ако на повърхността се образуват мехурчета, минете с горелката през тях, за да се скрият.
Крем брюле – ягода: На дъното поставих няколко замразени ягодки. С такива разполагах в момента. С пресни ще е по-добре.
Крем брюле – кафе: Ползвах нес кафе, което разтворих в сместа, предвидена за него. За любителите на кафето го препоръчвам горещо.💓
Тя е мама с три човешки и едно нечовешко зверче. С течение на обстоятелствата се е научила както на всевъзможни трикове за укротяването им, така и да готви всякакви домашни вкусотии, с които да задоволи и най-странните очаквания.