Въпреки че у нас по-популярна е кафявата леща, в световен мащаб червената е най-често отглежданата. Първо бива култивирана в Турция и Сирия преди около 7000 години, което обуславя широкото ѝ разпространение в ориенталската кухня. Там се използва за крем супи, пастети и кърита.
Начин на приготвяне:
Леща се измива добре. Картофът се реже на много дребно. Всичко се слага в тенджера. Залива се с водата. Добавят се подправките и бульонът и се оставя на среден огън да ври. След като омекнат картофите е готово. На лещата ѝ трябва много малко. Оставя се леко да се охлади и се пасира.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!