Пащърнакът е кореноплоден зеленчук, сроден с моркова. Корените му приличат на тези на моркови, но са с по-светъл цвят и имат по-силен вкус. Растението е разпространено на територията на цяла Европа, в България — до около 1600 метра надморска височина. В диво състояние се среща из ливади и влажни тревисти местности. Както морковът, така и пащърнакът произлиза от Евразия и се употребява за храна от древността.
За разлика от миналото обаче, когато е бил масово отглеждан зеленчук, в наши дни пащърнакът е заменен до голяма степен от картофите. Изключение все още правят единствено Великобритания и скандинавските страни. В Северна Америка е пренесен от 17 в. Пащърнакът може да се вари или пече или да се използва в яхнии, супи и гювечи.
Няма да крия, че едва наскоро за първи път опитах пащърнак. Много ми хареса и реших да ви покажа тази зимна супа. Тя е сладка, ароматна и предизвикателна. Ще ви хареса! 🙂
Четете всеки петък “Вкусотийките на Jolie“
Необходими продукти:
1 глава кромид лук
250 г пащърнак
500 г целина глава
1 л зеленчуков бульон
2 щипки кимион
сол и черен пипер на вкус
лимонов сок
зехтин
Начин на приготвяне:
Загрявате в тенджера 2 с.л. зехтин и добавяте нарязания на ситно лук. Готвите около 5 мин., докато се карамелизира леко. През това време обелете пащърнака и целината и ги нарежете на кубчета. Сипете ги при лука. Разбъркайте добре и залейте с бульона. Подправя се с 2 щипки кимион, сол и черен пипер на вкус. Оставете да ври около 20 мин., докато зеленчуците омекнат. Пасирайте супата и поднесете с лимонов сок и зехтин. По желание може да добавите крутони.
Още рецепти на Jolie може да откриете в страницата ѝ „Манджичките на Jolie“
За Ирина (Jolie) кулинарията е нещо повече от любов към храната – тя е необяснима страст и удоволствие да създаваш изкуство. А резултатите са проверени и вкусни. Не винаги лесни, но гарантирано апетитни!