Какво ще кажете да си приготвим тези невероятни вкусотии вкъщи? Вместо да се редим и да ги ядем на крак утре сутрин някъде по улиците, нека да им отдадем нужното внимание вкъщи. Имаме кренвиршки със сметана – с домашен айран, по пижама и свеж полъх от открехнатия прозорец. Добър апетит!
Кренвиршки със сметана
Марияна Желева (гр. Балчик)Необходими продукти:
- 2 бр. яйца
- 1 бр. жълтък (за намазване)
- 200 мл готварска сметана или прясно мляко
- 530 г брашно
- 100 мл олио
- масло (за намазване на тавата)
- 12 бр. кренвирши
- ½ кубче мая
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- ким (за поръсване)
- сусам (за поръсване)
Начин на приготвяне:
В леко затоплената сметана (или мляко) размиваме маята. Оставяме я. Пресяваме брашното. Разбиваме яйцата, слагаме солта и захарта, после олиото. В брашното правим кладенче, прибавяме съставките и месим. Готовото омесено брашно оставяме да почине за 30 минути. Разделяме го на 12 топки.
Всяка топка разточваме с точилка да стане правоъгълник. От края до повече от половината режем на ленти. В тази част, която не сме рязали, слагаме лентички нарязан кренвирш. От горната част към лентите навиваме по права линия. Втасват в тавичката 20 минути. Мажем с жълтъка. Поръсваме с „ръсеница“. Печем на 180 градуса до готовност.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!