Кренвиршки със сметана

След 5

Какво ще кажете да си приготвим тези невероятни вкусотии вкъщи? Вместо да се редим и да ги ядем на крак утре сутрин някъде по улиците, нека да им отдадем нужното внимание вкъщи. Имаме кренвиршки със сметана – с домашен айран, по пижама и свеж полъх от открехнатия прозорец. Добър апетит!

Кренвиршки със сметана

Кренвиршки със сметана

Марияна Желева (гр. Балчик)
Време за готвене: 1 час 30 минути
Ястие: Тестени
Кухня: Българска
Порции:12 броя

Необходими продукти:
  

  • 2 бр. яйца
  • 1 бр. жълтък (за намазване)
  • 200 мл готварска сметана или прясно мляко
  • 530 г брашно
  • 100 мл олио
  • масло (за намазване на тавата)
  • 12 бр. кренвирши
  • ½ кубче мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • ким (за поръсване)
  • сусам (за поръсване)

Начин на приготвяне:

В леко затоплената сметана (или мляко) размиваме маята. Оставяме я. Пресяваме брашното. Разбиваме яйцата, слагаме солта и захарта, после олиото. В брашното правим кладенче, прибавяме съставките и месим. Готовото омесено брашно оставяме да почине за 30 минути. Разделяме го на 12 топки.


Всяка топка разточваме с точилка да стане правоъгълник. От края до повече от половината режем на ленти. В тази част, която не сме рязали, слагаме лентички нарязан кренвирш. От горната част към лентите навиваме по права линия. Втасват в тавичката 20 минути. Мажем с жълтъка. Поръсваме с „ръсеница“. Печем на 180 градуса до готовност.

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *