Докато бях малка, баба от Дупница ни правеше сладки, които издържаха дълго време и си похапвахме братовчеди и внуци вкусно… Продължаваме традицията и с повод или без ги правим вкъщи. Просто сменяме формичките, които малката му внучка с удоволствие избира.
Курабиите на баба Цветка
Латинка Крумова (гр. София)Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 ч.ч. свинска мас
- 6 бр. яйца (от тях 2 жълтъка за намазване)
- 2 ч.ч. захар
- 1 пакетче амонячна сода
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 бр. ванилия
- 1 бр. кора от лимон
- захар (за поръсване)
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се изсипват предварително разбитите яйца, плюс захарта. Содите се погасяват в киселото мляко и също се изсипват. Свинската мас се загрява и се прибавя към сместа заедно с ванилията и лимоновата кора (настъргана).
Омесва се тесто, разточва се с дебелина по желание (по-тънките стават по-твърди и хрупкави и обратно) и се оформят с разнообразни формички. Мажат се с жълтък, поръсват се със захар, по желание се декорират преди печене.
Нареждат се в подходяща тава, намазана с олио. Пекат се на 180 градуса до златисто. Могат да се съхраняват в кутии за сладки.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!