Кюфтета фрикасе

24Kitchen​

Кюфтета фрикасе е традиционно българско ястие, което съчетава нежни, ръчно приготвени кюфтета с богат и кадифен сос, придаващ му неповторим вкус. Тази рецепта е символ на домашния уют и семеен обяд, обединяващ топлината на грижливо подбрани съставки и класически техники.

Кюфтетата се приготвят от качествено смляно месо, овкусено с ароматни подправки и леко запържени до златисто. Но това, което прави ястието толкова специално, е финалното добавяне на сос от масло, брашно, яйца и кисело мляко или лимонов сок, който балансира плътността на месото със своята свежест и леко кисел оттенък.

Кюфтета фрикасе е не само вкусно, но и красиво на вид ястие, което приканва всеки да се наслади на домашно приготвена храна с изтънчен вкус.

Кюфтета фрикасе

Кюфтета фрикасе

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:6

Необходими продукти:
  

За кюфтетата:

  • 600 г свинска кайма
  • 1 глава лук
  • 2 бр. филии хляб
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 бр. яйце
  • ½ ч.л. индийско орехче
  • ¼ ч.л. бахар
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)

За фрикасето:

  • 1 глава лук
  • 2 бр. моркови
  • 2 скилидки чесън
  • 1-2 с.л. брашно
  • 600 мл пилешки бульон
  • 100 мл бяло вино
  • 1 бр. дафинов лист
  • 4 стръка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • 50 г масло

За застройката:

  • 200 г кисело мляко
  • 2 бр. жълтъци
  • 1 бр. лимон

Начин на приготвяне:

За кюфтетата настържете лука на ренде, а хляба накъсайте и накиснете в млякото.

Смесете каймата с индийското орехче, яйцето, настъргания лук и бахара. Изстискайте хляба, прибавете в купата, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. Оформете малки кюфтета (цариградски).

Запържете ги в сгорещеното масло до златисто. Извадете ги.


В същия съд запържете нарязаните на малки кубчета лук, чесън и моркови за фрикасето. Щом се карамелизират, прибавете брашното. Деглазирайте с виното и налейте пилешкия бульон. Прибавете завързаните в марля стръкове магданоз, мащерка и дафинов лист.

Върнете кюфтетата в съда и гответе на слаб огън, докато се сготвят зеленчуците и месото.

За застройката разбъркайте жълтъците с настърганата лимонова кора, киселото мляко и сока от лимона. Темперирайте с част от пилешкия бульон.

Изсипете застройката в тенджерата при кюфтетата, извадете марлята с билките и гответе 1-2 минути. Сервирайте кюфтетата фрикасе с пресен магданоз.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *