Кюфтета по скандинавски

24Kitchen​

Кюфтетата по скандинавски са изискана комбинация от кайма, замесена с ароматни подправки и сервирани със сметанов сос. Тези кулинарни изкушения се допълват страхотно с маринована краставица и пресен копър. Насладете се на истинско скандинавско преживяване с всяка хапка от тези апетитни кюфтета.

Кюфтета по скандинавски

Кюфтета по скандинавски

Марк Мориарти
Време за готвене: 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Скандинавска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 400 г телешка кайма
  • 400 г свинска кайма
  • 1 бр. жълтък
  • 2 глави лук
  • 1 ч.л. бял пипер (смлян)
  • 2 ч.л. бахар (смлян)
  • 15 г морска сол
  • 6 с.л. хлебни трохи
  • 100 мл прясно мляко
  • 5 с.л. оцет (малцов)
  • 500 мл сметана
  • лимонов сок (от половин лимон)
  • олио
  • масло

За гарнитура:

  • 1 шепа копър
  • 1 бр. краставица
  • 2 с.л. оцет (малцов)
  • 1 с.л. захар
  • морска сол

Начин на приготвяне:

За маринованата краставица, нарежете краставицата на много тънки кръгчета и ги поставете в дълбока тавичка. Добавете 2 с.л. малцов оцет, 1 с.л. захар и сол. Разбъркайте добре и оставете настрани, докато приготвите кюфтенцата.

Нарежете лука на много ситно и го запържете в тиган с 1-2 с.л. олио и щипка сол, докато омекне. Пресипете го в купа.

Залейте хлебните трохи с прясното мляко и ги оставете настрани за 5-6 минути. След това ги изтискайте и ги добавете при лука.

В купата добавете двата вида кайма, 1 с.л. сол, бял пипер и бахар. Омесете каймата с ръце.


С мокри ръце оформете малки кръгли кюфтенца и ги подредете в тава.

В тиган с незалепващо покритие сипете 2-3 с.л. олио и добавете 20 г масло. Изпържете кюфтенцата от двете страни, до тъмно златист цвят. Извадете кюфтенцата в чиния.

В същия тиган добавете 5 с.л. малцов оцет и изчакайте 10 секунди. След това добавете течната сметана и с помощта на дървена лъжица оберете всичко от дъното на тигана. Гответе на висока температура. Върнете кюфтенцата в соса и гответе 2 минути. След това обърнете кюфтенцата и гответе още минута. Дръпнете от огъня и овкусете със сол, бял пипер, фино настъргана лимонова кора и лимонов сок. Разбъркайте.

Поднесете кюфтенцата по скандинавски в дълбока чиния. Върху тях подредете резенчета маринована краставица и стръкчета копър.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *