Лападови сарми

След 5

Историята на лапада датира от античността, когато чрез него римските войски открили спасение от жаждата по време на военен поход. Още в онези времена самият Вергилий обявил ползите от това растение и заявил, че трябва да се отглежда във всеки дом, а Хораций открил приложението му като слабително средство.

В началото на ХХ век това средство станало популярно между западните билкари, след като медицинска сестра от Канада използвала тази формула и наблюдавала възстановяване на пациентка с рак на гърдата. Медицинската сестра продължила да прилага формулата, но въпреки положителните резултати не са проведени клинични изпитания.

Лападови сарми

Валя Иванова (гр. Добрич)
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 20 големи листа от лапад
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 ч.ч. бульон (зеленчуков)
  • 3-4 стръка пресен лук
  • 5-6 малки печурки
  • копър (на вкус)

Начин на приготвяне:

В тенджера с гореща вода попарваме лападовите листа за около 5 мин. да поомекнат.

В тиган с малко мазнина запържваме нарязаните на ситно пресен лук, копър и печурки заедно с ориза. Добавяме зеленчуковия бульон и оставяме под капак ориза да си „изпие водичката“.


След това с лъжичка загребваме от ориза и слагаме върху лападовия лист, а после свиваме на сармичка.

Поставяме в тенджерка и така наредените сармички заливаме с вода, която да ги покрие. Слагаме една чиния отгоре, която да ги държи при варенето. Варят се около 20 мин.

Ще се радвам много, ако рецептата ми ви се хареса. Добър апетит!

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *