Шоколадът е богата на калории храна. Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Произвежда се от какао, което се добива от плодовете на дървото Theobroma cacao, отглеждано в Южна Америка. В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едва през 16 век, независимо, че неговото използване като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години.
Превръщането на какаовите зърна в хубав шоколад изисква познание, страст и артистичност. Това е интригуващ процес, започващ в тропическите джунгли и завършващ в шоколадовата фабрика, където всеотдайните майстори на шоколадите създават това любимо изкушение.
Рецептата е от конкурса „Готви, снимай и спечели… с Вкуси ме“
Необходими продукти:
1 пакет бисквити с масло
125 г масло
180 г млечен шоколад
100 г смлени ядки
100 г предварително накиснати стафиди
10 мл ром или коняк
2 с.л. какао
2 с.л. пудра захар
4 с.л. заквасена сметана
за украса:
180 г тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
Стопете шоколада на водна баня. Отделно разтопете и маслото на бавен огън. Натрошете бисквитите на едни парчета. Залейте ги с разтопеното масло и хубаво ги разбъркайте.
Добавете накиснатите стафиди и смлените орехи. Поръсете с капачка коняк или ром. Разбъркайте внимателно и изсипете в разтопения шоколад. Разбъркайте отново.
Поръсете с какаото и пудрата захар. Накрая добавете 4 с.л. заквасена сметана и бъркайте до хомогенност.
Изсипете сместа в малка тавичка или форма със свалящ се ринг. Заравнете и охладете за 1 час.
Отстранете готовата торта от съда и украсете със заливка от предварително разтопения на водна баня тъмен шоколад. Да ви е сладко!
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!