Любимите печени картофки на Звездев

След 5

20 години след завръщането на Звездев от Аржентина в България и старта на кариерата му на малкия екран в книжарниците се появява луксозното юбилейно издание „Вкусът на България“, което събира 100 традиционни и придошли рецепти, издържали изпитанието на времето и настанили се трайно на трапезата на българина.

Днес се спираме на рецепта за любимите печени картофки на Иван. Опитайте ги!

Любимите печени картофки на Звездев

Любимите печени картофки на Звездев

Иван Звездев
Време за готвене: 1 час
Ястие: Гарнитура
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1 кг картофи
  • 8 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 10 стръка копър (ситно нарязан или 2 ч.л. сушен)
  • 1 ч.л. босилек (сушен)
  • 1 ч.л. чубрица
  • ¼ ч.л. чесново брашно (сушено)
  • ½ ч.л. лук (сушен, на гранули)

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 190 градуса. Картофите се измиват добре, обелват се, отново се измиват и се подсушават с кърпа. Ако се използват пресни картофи, може да не се белят.

Нарязват се на осминки и се слагат в тава. Посоляват се и се поливат с олио. Размесват се добре и се слагат да се пекат за 45 минути в горещата фурна.


В купичка се размесват добре босилек, пипер, копър, чубрица, чесново брашно и сушен лук.

Изпечените картофи се поръсват с подправките и се разбъркват внимателно.

Тавата се връща във фурната и картофите се запичат за 10 минути, след което са готови за сервиране.

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *