От преди много години хората са ползвали глинените сачове като ежедневни съдове. Сега се възражда традицията по заведенията, дома и за пикник за приготвяне на специалитети, за печени меса в пещ и на фурна и за домашен хляб във фурна и пещ.
Приготвените ястия в тези глинени съдове са с неповторим вкус. Ястията в тези съдове са с различен вкус, защото сачовете са полуизпечени и попиват мазнината в самия съд, а всяко последващо намазване не заличава предишния дъх, дори напротив – те се смесват.
Рецептата е част от конкурса „Зимна кулинарна приказка“
Необходими продукти:
300 г свинско бонфиле
200 г пилешки гърди
1 глава лук
300 г печурки
6 средно големи картофа
2 домата
4-5 чушки
3 кисели краставички
150-200 г кашкавал
подправки (магданоз, чубрица, черен пипер)
1 с.л. майонеза
1 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
3-4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
В купичка смесвате майонезата, горчицата, соевия сос, счуканите скилидки чесън. С тях намазвате нарязаното на парчета месо и го поставяте в хладилник за час и половина.
Сипвате олио в сача и запържвате месото. Добавяте нарязаните зеленчуци (без доматите) и оставяте така за известно време.
Когато съставките останат само на мазнина, слагате настърганите домати. Готви се още около 5-10 мин., овкусява се с подправки и се маха от огъня. Накрая настъргвате кашкавала.
Автор: Ива Русенова
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!