Маринован свински джолан с бекон и бира в гювеч


Миналия ден нямах сили да приготвям сложни ястия и реших просто да „метна“ един свински джолан в гювеча. Честно да си призная дори не ми се занимаваше да мариновам обезкостения джолан и помолих в месарницата, от която пазарувам, да го мариноват вместо мен. Маринатата беше „хариса“ – леко пикантна и щеше да даде допълнителна пикантност на цялото ястие. Това ми допадна.

Имах у дома нарязан на тънки ленти бекон – прекрасно допълнение за маринования свински джолан в гювеча с бирата. И така – с не повече от 5 минути подготовка щях да имам питателно и апетитно ястие! За джолана в гювеч използвах кенче светла бира, но ако сте фенове на тъмната – можете да използвате такава. Ястието ще има просто по-различен вкус.

Ако все пак искате да мариновате обезкостения джолан у дома можете да го направите като смесите олио, люта арабска паста хариса (люти чушки, чесън, кориандър, кимион, лимонов сок, зехтин), черен пипер и малко лимонов сок.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Маринован свински джолан с бекон и бира в гювеч

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 2 часа
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 1 кг свински джолан (обезкостен и маринован)
  • 150 г бекон (нарязан на ситно)
  • 500 мл бира
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. олио
  • 1 бр. дафинов лист
  • 5-6 зърна бахар
  • черен пипер (на вкус)
  • няколко стръка магданоз
  • сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват, осоляват се и се слагат заедно с бекона на дъното на намасления гювеч.


Маринован свински джолан с бекон и бира в гювеч
Снимка: Merudia.bg

Върху продуктите се слагат парчетата овкусен обезкостен свински джолан. Добавят се подправките (бахар, дафинов лист, черен пипер) и отстрани на месото се излива бирата.

Снимка: Merudia.bg

Ястието се слага в студена фурна и се включва на 200 градуса за около 25 минути. След това фурната се намалява и ястието се оставя да се пече още 1 час на 170 градуса. Изважда се, за да се провери готовността на джолана.

Снимка: Merudia.bg

Месото леко се накъсва. Връща се обратно във фурната за още 15 минути печене без капак.

Маринованият свински джолан се поднася топъл, поръсен с нарязан на ситно магданоз. Да ви е сладко!

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *