Миналия ден нямах сили да приготвям сложни ястия и реших просто да „метна“ един свински джолан в гювеча. Честно да си призная дори не ми се занимаваше да мариновам обезкостения джолан и помолих в месарницата, от която пазарувам, да го мариноват вместо мен. Маринатата беше „хариса“ – леко пикантна и щеше да даде допълнителна пикантност на цялото ястие. Това ми допадна.
Имах у дома нарязан на тънки ленти бекон – прекрасно допълнение за маринования свински джолан в гювеча с бирата. И така – с не повече от 5 минути подготовка щях да имам питателно и апетитно ястие! За джолана в гювеч използвах кенче светла бира, но ако сте фенове на тъмната – можете да използвате такава. Ястието ще има просто по-различен вкус.
Ако все пак искате да мариновате обезкостения джолан у дома можете да го направите като смесите олио, люта арабска паста хариса (люти чушки, чесън, кориандър, кимион, лимонов сок, зехтин), черен пипер и малко лимонов сок.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Маринован свински джолан с бекон и бира в гювеч
Необходими продукти:
- 1 кг свински джолан (обезкостен и маринован)
- 150 г бекон (нарязан на ситно)
- 500 мл бира
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. олио
- 1 бр. дафинов лист
- 5-6 зърна бахар
- черен пипер (на вкус)
- няколко стръка магданоз
- сол (на вкус)
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват, осоляват се и се слагат заедно с бекона на дъното на намасления гювеч.
Върху продуктите се слагат парчетата овкусен обезкостен свински джолан. Добавят се подправките (бахар, дафинов лист, черен пипер) и отстрани на месото се излива бирата.
Ястието се слага в студена фурна и се включва на 200 градуса за около 25 минути. След това фурната се намалява и ястието се оставя да се пече още 1 час на 170 градуса. Изважда се, за да се провери готовността на джолана.
Месото леко се накъсва. Връща се обратно във фурната за още 15 минути печене без капак.
Маринованият свински джолан се поднася топъл, поръсен с нарязан на ситно магданоз. Да ви е сладко!
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.