Мариновах свинската плешка от предната вечер. Така тя успя да поеме ароматите на подправките. Но ако нямате време за това и бързате да приготвите вечерята, просто следвайте стъпките и ще имате прекрасно ястие. Използвах цяло парче свинска плешка, която мариновах и след изпичането нарязах.
Но в магазините можете да намерите и месо за готвене на изключително разумна цена. То представлява обезкостена свинска плешка, която е нарязана на парчета и е перфектна за мариноване и печене. И двата варианта са възможни – и с цяло парче свинска плешка, и с обезкостена плешка нарязана на парчета. Изборът е ваш!
Вкусна идея от Меrudia.bg
Маринована свинска плешка на фурна със салата карфиол
Необходими продукти:
- 1,2 кг свинска плешка
- 3 с.л. олио от гроздови семки (или обикновено)
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. пипер меланж
- 1 ч.л. горчица
- ½ с.л. сос уорчестър
- 2 щипки чесън на прах
- 2 щипки джинджифил
- 2 щипки кимион
- 2 щипки кориандър
За салатата:
- 300 г карфиол
- 1 бр. краставица
- 2 бр. моркови
- сол
- олио
- оцет
Начин на приготвяне:
Олиото от гроздови семена се смесва със соса уорчестър, горчицата, червения пипер, пушения червен пипер, пипера меланж и останалите сухи подправки и се бърка интензивно до получаване на хомогенна смес.
С маринатата се намазва окрехкотеното парче свинска плешка и се оставя да престои в хладилник цяла нощ или поне 1 час. Разбира се, ако бързате – просто изпечете маринованата свинска плешка веднага.
Покрийте намаслената тавичка с плешка с фолио (можете да сложите няколко супени лажици бира, вода или бульон) и печете около час и половина в предварително загрята фурна на 180 градуса или до готовност (според дебелината на парчето). След като свинската плешка е готова, извадете я и оставете да си „почине“ преди да я нарежете на парчета.
Ако нарежете месото, непосредствено след като сте го извадили от фурната, всички вкусни сокове ще изтекат и то няма да бъде толкова сочно. Докато изчаквате изпечената мариновата свинска плешка да си почине, може да приготвите гарнитурата към нея, а именно – салата с карфиол, моркови и краставица. Истинска витаминозна бомба!
Измийте суровите зеленчуци, обелете краставицата и морковите и ги нарежете на ситно. Овкусете се със сол, олио и оцет.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.