В наше време, на всяка крачка можем да опитаме различни ястия от различни кухни от света. Такъв хамбургер обаче рядко можем да намерим. Затова днес ще си го приготвим вкъщи, а рецептата за него идва от „С полъх на море“. Опитайте!
Вижте всички рецепти от „С полъх на море“
Мексикански бургер с чипс от батат
Необходими продукти:
За питките:
- 200 г брашно (бяло)
- 30 г царевично брашно
- 7 г мая (суха)
- 130 мл вода (топла)
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. олио
- 1 бр. жълтък
- сусам (за поръсване)
- 300 г телешки бургер (готов)
- кориандър
- черен пипер
- червен пипер (пушен)
- кимион
- чили сос (доматен)
- 2 слайса сирене чедър
- олио (за пържене)
За гуакамолето:
- ½ бр. авокадо
- ½ бр. домати (малък)
- 1 ч.л. лимонов сок
- чесън (на прах)
- 1 резен лук (червен)
- бял пипер
- лют пипер
- 1 с.л. зехтин
- сол
За гарнитура:
- зелеви листа (пресни)
- 1 бр. домати
- сос (млечен)
- сос барбекю
- 1 глава лук (червен)
Начин на приготвяне:
За питките омесваме тесто, като в съда на хлебопекарната добавяме топлата вода. В единия край слагаме солта, а в другия захарта и олиото.
Изсипваме брашната, правим в тях кладенче и добавяме маята. Задължително грамажа се мери на електронна везна. Включваме на програма за месене на тесто за около час и половина (при мене тестото втасва на тази програма).
После оформяме питки, оставяме ги за час на топло пак да втасват, намазваме ги отгоре с жълтък и поръсваме със сусам. Щом втасат печем в предварително загрята фурна до 180 градуса за 20-30 минути.
Изпичаме бургерите в олио на тиган. От авокадото, домата, лимоновия сок, зехтина, белия пипер, лютия червен пипер, червения лук, солта, чесъна на прах приготвяме гуакамоле като ги пасираме в чопър.
Разрязваме питките на две, като потапяме всяка половинка в мазнината от тигана, в който сме изпекли телешките бургери.
После намазваме с доматен чили сос, нареждаме зелеви листа, поставяме телешки бургер (подправен допълнително с кимион, кориандър, черен пипер, пушен червен пипер), а върху бургера чедъра, докато е още топло месото. Следва червения лук, нарязан на шайби и запечен със зехтин, малко сол и кафява захар във фурничка и го поставяме върху чедъра.
Продължаваме с пласт гуакамоле, резени домати, следва барбекю сос и млечен сос (2 с.л. разбито кисело мляко със зехтин, сол и сух чесън). Поднасяме с чипс от батат. Да ви е сладко!
Страстта си към готвенето е наследила от дядо си по майчина линия, който е бил главен готвач на кораб. А тя с удоволствие надгражда всичко, научено от него, и го превръща в истинска наслада за сетивата.