Представям ви рецепта, на която попаднах наскоро. Много ме впечатли и си отбелязах, че трябва задължително да я направя.
Рецептата е от книгата „Записките на Никола Обретенов“ на Никола Обретенов, синът на Баба Тонка. Стара българска гозба с продукти от селския двор от северния край на България – Русе. Достъпна за изпълнение.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едри хапки. Лукът и джодженът – също.
Месото се обърква с лука, джоджена, солта, червения и черния пипер и се поставя в съд в хладилника за една нощ.
На другия ден: Взимате пресните лозови листа и съда, в който ще се готви (може да е тава или гювеч). Съдът се намазнява с олио. В него се полагат листата с лъскавата част към центъра на съда. Върху тях се слага овкусеното месо. Най-отгоре пак се завива с листа.

Ако ползваме гювеч – само добавяме ½ литър вода и затваряме с капака. Печем на 170 градуса около 1 час след завиране. Ето това се получи накрая.
Аз лично накрая откривам горните листа и запичам още малко ястието, да се припече месото. Ароматно, вкусно, топящо се в устата ястие. Консумират се както месото, така и листата, с които се е готвило. Те също са много вкусни. Приятен апетит!
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!