Едно от най-обичаните и най-често приготвяни ястия в българската кухня е мусаката. Доказано харесвана както от нас, така и всички гости на страната ни. Рецептите са най-различни, а домакините често експериментират, освен с основните съставки, и при забъркването на заливката.
Рецептата е част от конкурса „Семейна вкусотия“
Мусака
Адрияна Андреева (гр. София)Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 гл. лук
- 3 бр. пресен лук
- 3 бр. моркови
- 1 бр. зелена чушка или червена
- 500 г кайма
- 3 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. захар
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. чубрица (ситно смляна)
- 3 с.л. олио
- вода
- магданоз (пресен)
За заливката:
- 400 г кисело мляко
- 2 бр. яйца
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Каймата и ситно нарязаните зеленчуци се запържват. Когато са готови добавяме доматеното пюре и подправките. Леко запържваме и заливаме с вода.
Добавяме ситно нарязаните картофи и добавяме вода до покриването на сместа. Когато се сварят картофите заливаме със смесените яйца, мляко и брашно и запичаме на фурна.
Сервираме с кисело мляко и не забравяме за най-важната подправка – мнооого любов!
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!