Неаполитански картофен пай

24Kitchen​

Неаполитанският картофен пай е традиционно италианско ястие. Приготвя се от нарязани на тънки филийки или намачкани картофи, обогатени с мляко, масло и яйца.

Този наситен с вкусове пай може да се сервира както топъл, така и студен, като предястие или основно. Обикновено се добавя парче мека моцарела и свежа зелена салата.

Неаполитански картофен пай

Неаполитански картофен пай

Силвия Колока
Време за готвене: 1 час 15 минути
Ястие: Основно
Кухня: Италианска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 700 г картофи (червени)
  • 20 г масло
  • 35 г пармезан (настърган)
  • ¼ ч.л. индийско орехче (прясно настъргано)
  • 1 бр. яйце
  • морска сол (едра)
  • 2-3 щепи галета
  • 70 г моцарела
  • 70 г проволоне

Начин на приготвяне:

Сварете предварително добре измитите картофи без да ги белите, до омекване. Прецедете ги и щом поизстинат, ги обелете. Намачкайте ги с помощта на преса за картофи.

Добавете голяма щипка сол, индийско орехче, яйцето и маслото и разбъркайте добре.


Намажете с масло дъното и стените на керамична форма за печене (диаметър 20 см). Поръсете с галета. Изсипете половината от намачканите картофи и ги разстелете внимателно.

Върху картофите разпределете нарязаните на кубчета мортадела и проволоне. Върху тях изсипете останалите картофи и ги разстелете равномерно. Отгоре поръсете с галета. Разпръснете и малко масло на бучици.

Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 45 минути. Оставете пая да изстине за 10-15 минути и сервирайте.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *