Неаполитанският картофен пай е традиционно италианско ястие. Приготвя се от нарязани на тънки филийки или намачкани картофи, обогатени с мляко, масло и яйца.
Този наситен с вкусове пай може да се сервира както топъл, така и студен, като предястие или основно. Обикновено се добавя парче мека моцарела и свежа зелена салата.
Неаполитански картофен пай
Силвия КолокаНеобходими продукти:
- 700 г картофи (червени)
- 20 г масло
- 35 г пармезан (настърган)
- ¼ ч.л. индийско орехче (прясно настъргано)
- 1 бр. яйце
- морска сол (едра)
- 2-3 щепи галета
- 70 г моцарела
- 70 г проволоне
Начин на приготвяне:
Сварете предварително добре измитите картофи без да ги белите, до омекване. Прецедете ги и щом поизстинат, ги обелете. Намачкайте ги с помощта на преса за картофи.
Добавете голяма щипка сол, индийско орехче, яйцето и маслото и разбъркайте добре.
Намажете с масло дъното и стените на керамична форма за печене (диаметър 20 см). Поръсете с галета. Изсипете половината от намачканите картофи и ги разстелете внимателно.
Върху картофите разпределете нарязаните на кубчета мортадела и проволоне. Върху тях изсипете останалите картофи и ги разстелете равномерно. Отгоре поръсете с галета. Разпръснете и малко масло на бучици.
Печете пая в предварително загрята фурна на 200 градуса 45 минути. Оставете пая да изстине за 10-15 минути и сервирайте.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.