Огретен (познат у нас и като Запеканка) е всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене, мляко, сметана и/ или галета, смесени с бучки масло. Огретенът се приготвя във фурна или под грил. Терминът „au gratin“ или „gratinée“ се касае за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани gratin.
Рецептата е част от конкурса „Зеленото е най-модерно“
Необходими продукти:
3 тиквички
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
200 г сирене
100 г кашкавал
2 стръка пресен чесън
2 стръка пресен лук
босилек
зехтин
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на едро ренде, а сиренето се надробява. Яйцата се разбъркват добре и се прибавя киселото мляко. Пресните лук и чесън се режат на ситно. Всичко се слага добре разбъркано в тавичка, прибавя се и малко зехтин, подправя се с босилек и се пече. Към края се поръсва с настъргания кашкавал да се запече за малко. Сервира се на парчета, декорирани с пресен лук.
Автор: Силвия Тодорова (гр. София)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!