Няма как на този светъл празник да не си приготвим нещо традиционно. Риба ще е и ще е вкусна, а рецептата е от „Вкусноландия“. На всички празнуващи желаем здраве и нека трапезата им е изпълнена с щастие не само днес. Честит Никулден!
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Паламуд на фурна
Необходими продукти:
- 1 бр. паламуд (средно голям)
- 50 мл бяло вино
- 1 с.л. мед
- ½ ч.л. шалот (сух, но може и без него)
- сол
- черен пипер
- девесил (пресен или сух)
- зехтин
За гарнитура:
- 1 к.ч. булгур
- 1 бр. домат (средно голям)
- 1 бр. краставица (малка)
- магданоз (пресен)
- лимонов сок (от половин лимон)
Начин на приготвяне:
Приготвяме марината от шалота, меда, виното и подправките. Добавяме и малко зехтин по желание.
Нарязваме почистената риба на шайби и я поставяме в маринатата за поне 2 часа. Печем във фурната до готовност (около 15-20 минути, но времето зависи от дебелината на рибата).
Сваряваме булгура за около десетина минути и отцеждаме. Нарязваме зеленчуците и магданоза на ситно и смесваме с булгура. Подправяме със сол, зехтин и сокът на лимона.
Правим канапе от свежата салата и отгоре поставяме риба заедно с малко количество от образувалия се при печенето сос.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.