Стартираме годината с рецепта за вкусно празнично ястие, което може да приготвите за някой от идните празници, които през месец януари не са никак малко. Добър апетит! 🙂
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Пълнена свинска плешка
Необходими продукти:
- 1 бр. свинска плешка
За овалване:
- червен пипер (пушен)
- сол
- черен пипер
- чесън (сух)
- олио
За плънката:
- 1 ч.ч. ориз
- 100 г бекон
- 1 шепа манатарки
- мащерка
- сол
- черен пипер
За уплътняване на соса:
- 2 с.л. готварска сметана
- 1 с.л. брашно (с връх, запечено)
- 1 к.ч. бульон (или вода)
Начин на приготвяне:
С помощта на остър нож оформяме в плешката джоб или джобове, в които ще поставим плънката. Намазваме месото с олио и натриваме със смес от сух чесън, черен пипер, сол и пушен червен пипер. Оставяме да престои малко на стайна температура.
През това време приготвяме плънката като запържваме нарязаните на ситно бекон и манатарки. Добавяме ориза, подправките и чаена чаша вода. Оставяме да къкри 5-7 минути, докато поеме водата.
Пълним джоба и зашиваме със светъл конец. Поставяме месото в дълбока тава и доливаме вода, около два пръста. Завиваме с фолио и печем 1 час на 150 градуса. След това увеличаваме на 170-180 градуса и печем още час, час и половина, в зависимост от големината на месото.
След готовност махаме фолиото, добавяме брашното и сметаната, размити с малко вода към образувалия се сос и допичаме до златисто.
Ако имате брашно от манатарки, може да добавите както към плънката, така и към соса. Отстраняваме конеца преди сервиране.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.