Пълнените калмари с моцарела и сос от арпаджик са изискано морско ястие, което съчетава деликатния вкус на калмарите с богатата текстура на разтопената моцарела. Всеки калмар е внимателно напълнен и печен до съвършенство, допълнен от ароматния и леко сладък сос от арпаджик. Само опитайте!
Пълнени калмари с моцарела и сос от арпаджик
Необходими продукти:
- 4 бр. калмари (туби, изчистени)
- 2 бр. моркови
- 1 бр. тиквички
- зехтин
- 1/2 стрък целина
- 3-4 бр. гъби
- 1 връзка пресен лук
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 2 топки моцарела
- салвия
- босилек
За соса:
- сок от портокал
- 2 ч.л. кора от портокал
- 80 г сушени домати
- 100 г арпаджик
- 1 щипка канела
- 1 с.л. мед
- 20 мл бренди
- 80 мл зехтин
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне:
Измиване добре тубите от калмарите. Бланшираме ги в 500 мл гореща вода за 30 секунди.
Нарязваме морковите и тиквичката на ивички. Задушаваме ги за около 2 минути в зехтин. Добавяме нарязаните на ситно гъби, целина и пресен лук. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус.
Разрязваме всяка топка моцарела наполовина. Овалваме парчетата в салвията и босилека.
Във всяка туба калмар слагаме от задушената зеленчукова смес и парче моцарела. Подреждаме калмарите в намазана тавичка със зехтин за около 20 минути на 180 градуса. Можем да добавим и бяло вино, за да получим по-богат вкус.
Сосът приготвяме изключително лесно. Нужно е да съберем всички необходими продукти в подходящ съд и да пасираме така, че да останат малки парченца.
Когато Таня готви, държи на традициите на родната ни кухня, но винаги добавя и нещо от себе си! Обича да пътува и да прекарва свободното си време сред природата с дълги преходи в гората. А в кухнята е фен на сезонните продукти, по възможност домашни.