Панагюрски тутманик

24Kitchen​

Тутманикът е класическа българска закуска, която събира аромата на домашен уют и вкуса на традицията. Панагюрският тутманик, със своята пухкава текстура и нежно сирене, е истинско кулинарно удоволствие, което ще ви върне спомени от бабиния дом или ще ви накара да се влюбите в българската кухня.

Тази рецепта предлага лесен начин да приготвите тутманик с богата плънка от сирене и масло, който се топи в устата. Със своя апетитен аромат и златиста коричка, той е перфектен както за закуска с любимите хора, така и за обяд или вечеря, придружен от чаша кисело мляко.

Нека се потопим в магията на панагюрската традиция и да приготвим този вкусен шедьовър, който ще ви очарова със своето съвършено съчетание от мекота и вкус. Да ви е сладко!

Панагюрски тутманик

Панагюрски тутманик

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час 30 минути
Ястие: Тестени
Кухня: Българска
Порции:8

Необходими продукти:
  

  • 1 кг брашно
  • 1 ч.л. захар
  • 1-2 с.л. сол
  • 1 ч.л. оцет
  • 600 г сирене
  • 125 г масло
  • 100 мл олио

Начин на приготвяне:

Смесете брашното със захарта и солта. Оформете кладенче и налейте 600 мл хладка вода и оцета. Омесете гладко, меко и еластично тесто. Разделете го на 12 парчета и оформете топки.

Разтопете маслото и го смесете с олиото. Потопете топките в сместа и ги подредете в тава върху хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете така тестото да почине за 20–25 минути.


Намажете тавата, в която ще печете със смесените масло и олио. Разтеглете отначало с точилката и после с ръце тънка кора от една от топките тесто. Поръсете обилно с натрошено сирене и сгънете, като писмо. Поставете в тавата.

Разтеглете втората топка на кора – малко по-голяма от предната. Поръсете със сирене. В средата ѝ сложете първото оформено пакетче с гладката част нагоре. Загънете отново на писмо. Продължете с останалото тесто и сирене по същия начин.

Когато завиете и последната кора, поставете тутманика в тавата за печене със загънатата част надолу и хубаво притиснете с ръце, така че да стане равен и да напълни цялата тава. В средата направете вдлъбнатина с пръст и изсипете в нея останалата мазнина.

Печете тутманика 55 минути в загрята на 180 градуса фурна. Напръскайте готовия тутманик с вода и го покрийте с кърпа. Оставете го така да се охлади за 10–15 минути.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *