Паниран хек с горчица и зелена салата


Знаете ли, че напоследък сервирането на паниран хек е силно заклеймено и отпадна от редица менюта на заведения, поне в София. Това е така, защото комбинацията от пържено + замразено преди това не се харесва на мнозина. Принципно, ако има алтернатива и аз бих предпочела прясна риба пред замразена. Но…

Всъщност хекът се лови на голяма дълбочина в Тихия океан около Канада, почиства се на риболовния кораб и се замразява веднага. На практика това си е дива риба, абсолютно натурална. Ако човек се замисли малко, как в противен случай, щом рибата не е замразена, може да е дива и да бъде транспортирана за ден-два от другия край на света?

Да, трудно! Особено като се има предвид, че при този вид риболов самият риболовен кораб е в открити води по няколко дни. И затова, ако ви се хапва бяла риба – защо не заложите на тази рецепта за паниран хек с горчица и зелена салата?

Вкусна идея от Меrudia.bg

Паниран хек с горчица и зелена салата

Паниран хек с горчица и зелена салата

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Канадска
Порции:2

Необходими продукти:
  

За рибата:

  • 500 г хек (обезкостен)
  • 2 бр. яйца
  • 2 с.л. горчица
  • брашно (за овалване)
  • галета (за овалване)
  • олио (за пържене)

За салатата:

  • 6-7 листа маруля
  • 1-2 бр. моркови
  • 1 стрък целина
  • 1 бр. краставица
  • 3 с.л. олио от гроздови семки
  • 1 ч.л. соев сос
  • 1 ч.л. горчица
  • ½ ч.л. черен пипер
  • няколко капки сос уорчестър
  • сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

Паниран хек с горчица и зелена салата
Снимка: Merudia.bg

Хекът се подсушава с домакинска хартия и се намазва с горчица с помощта на четка. След това се овалва последователно в брашно, разбито яйце и галета. Пържи се в сгорещено олио до златисто от двете страни.


След като рибата е изпържена, я поставете на домакинска хартия да попие излишната мазнина. През това време пригответе салатата към панирания хек.

Снимка: Merudia.bg

Нарежете зеленчуците и овкусете с дресинга, чиито съставки (олио от гроздови семена, соев сос, горчица, червен пипер, сос уорчестър и сол) сте смесили предварително.

Поднесете готовата салата с рибата! Добър апетит!

Паниран хек с горчица и зелена салата
Снимка: Merudia.bg
Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *