Знаете ли, че напоследък сервирането на паниран хек е силно заклеймено и отпадна от редица менюта на заведения, поне в София. Това е така, защото комбинацията от пържено + замразено преди това не се харесва на мнозина. Принципно, ако има алтернатива и аз бих предпочела прясна риба пред замразена. Но…
Всъщност хекът се лови на голяма дълбочина в Тихия океан около Канада, почиства се на риболовния кораб и се замразява веднага. На практика това си е дива риба, абсолютно натурална. Ако човек се замисли малко, как в противен случай, щом рибата не е замразена, може да е дива и да бъде транспортирана за ден-два от другия край на света?
Да, трудно! Особено като се има предвид, че при този вид риболов самият риболовен кораб е в открити води по няколко дни. И затова, ако ви се хапва бяла риба – защо не заложите на тази рецепта за паниран хек с горчица и зелена салата?
Вкусна идея от Меrudia.bg
Паниран хек с горчица и зелена салата
Необходими продукти:
За рибата:
- 500 г хек (обезкостен)
- 2 бр. яйца
- 2 с.л. горчица
- брашно (за овалване)
- галета (за овалване)
- олио (за пържене)
За салатата:
- 6-7 листа маруля
- 1-2 бр. моркови
- 1 стрък целина
- 1 бр. краставица
- 3 с.л. олио от гроздови семки
- 1 ч.л. соев сос
- 1 ч.л. горчица
- ½ ч.л. черен пипер
- няколко капки сос уорчестър
- сол (на вкус)
Начин на приготвяне:
Хекът се подсушава с домакинска хартия и се намазва с горчица с помощта на четка. След това се овалва последователно в брашно, разбито яйце и галета. Пържи се в сгорещено олио до златисто от двете страни.
След като рибата е изпържена, я поставете на домакинска хартия да попие излишната мазнина. През това време пригответе салатата към панирания хек.
Нарежете зеленчуците и овкусете с дресинга, чиито съставки (олио от гроздови семена, соев сос, горчица, червен пипер, сос уорчестър и сол) сте смесили предварително.
Поднесете готовата салата с рибата! Добър апетит!
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.