Родината на пестото е областта Лигурия в Италия – кръстопът и сборен пункт на много култури още от древността. Лигурия се намира на морето, а още в миналото там е имало голямо пристанище, където спират кораби от цял свят. Ето защо класическата рецепта за песто включва в себе си толкова различни елементи – босилек и зехтин от Италия, кедрови ядки от Индия, сол от морето…
Счита се, че сосът песто е известен още от времето на Римската империя, но първите писмени сведения са от 1865 година. Днес всеки дом и всяка домакиня в Италия, а и на много други места по света, приготвя пестото по свой начин, ето защо няма една единствена оригинална рецепта за този вкусен сос.
Рецептата е част от конкурса „Пролетта е вкусна“
Необходими продукти:
за пастата:
250 г бяло брашно
1 яйце
3 жълтъка
2 с.л. зехтин
1 щипка сол
за спаначеното песто:
400 г пресен спанак, изчистен от дръжките
10-15 броя листа пресен босилек
4 скилидки чесън
40 г кедрови ядки
100 мл зехтин
10 г морска сол
80 г пармезан пресно настърган + малко за поръсване
Начин на приготвяне:
Пригответе пастата като сипете брашното на плот. Направете кладенче в него и сипете яйцето, жълтъците, солта и половината зехтин. Разбъркайте с вилица. Може да добавите съвсем малко вода. Започнете да омесвате тестото. Добавете и другата лъжица зехтин. Така омесеното еластично тесто оформете на топка и сложете в купа. Покрийте с домакинско фолио и оставете да почине 20-30 мин.
Пригответе пестото. В голямо хаванче сложете листата спанак, листата босилек, кедровите ядки, скилидките чесън и посолете. Начукайте ги, докато се получи паста. Добавете зехтина на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Добавете пармезана.
Разделете тестото на четири парчета и разточете всяко една с точилка или машина за паста с дебелина 1 мм. Накъсайте на квадрати 15 х 15 см. Пуснете „кърпичките“ в голяма тенджера с подсолена вряща вода за 3 мин. максимум.
Сипете спаначеното песто в тиган и добавете малко от водата, в която ври пастата. Разбъркайте, докато се загрее. Добавете пастата при пестото, разбъркайте. Сервирайте пастата поръсена с пармезан и няколко листа босилек.
За Ирина (Jolie) кулинарията е нещо повече от любов към храната – тя е необяснима страст и удоволствие да създаваш изкуство. А резултатите са проверени и вкусни. Не винаги лесни, но гарантирано апетитни!