Пай с пилешко и гъби

24Kitchen​

Пай с пилешко и гъби е класическо домашно ястие, което съчетава нежни парчета пилешко месо и ароматни гъби в кремообразен сос. Обвит в златиста и хрупкава коричка, този пай предлага перфектния баланс между вкус и текстура. Идеален за семейни вечери, той носи уют и задоволство с всяка хапка.

Пай с пилешко и гъби

Пай с пилешко и гъби

Марк Мориарти
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Ирландска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 1 лист бутер тесто
  • 6 бр. пилешки гърди
  • 200 г гъби (печурки, кладница и други)
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 100 г масло
  • 5 с.л. брашно
  • 600 мл пилешки бульон
  • 1 консерва крем супа (гъбена)
  • 1 ч.л. горчица (пълнозърнеста)
  • 1 шепа естрагон
  • 1 шепа мащерка
  • лимонов сок (от половин лимон)
  • 1 бр. жълтък

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешките гърди на едри парчета и ги запържете от всички страни в загрят тиган с 2 с.л. олио, до златисто. Извадете ги в чиния.

В същия тиган сипете още 1 с.л. олио и запържете накъсаните или нарязани на едро гъби. Поръсете с щипка сол и прясно смлян черен пипер и добавете 20-30 г масло.

Загрейте бульона в тенджерка.


Щом гъбите се запържат, добавете нарязаните на ситно лук и чесън при тях и разбъркайте добре. Добавете още 20-30 г масло и изчакайте да се разтопи. Добавете брашното и разбъркайте 1-2 минути, докато то се запържи. Добавете горещия бульон при непрекъснато разбъркване. Продължете да разбърквате соса докато заври. Накрая добавете готовата гъбена крем-супа и гответе още 3-4 минути.

В соса добавете листа естрагон и мащерка, горчица, сол и черен пипер и лимоновия сок. Разбъркайте. Пресипете плънката в дълбока керамична тава и я оставете да изстине.

Разточете тестото върху набрашнен плот. Покрийте тавата с тестото. Притиснете с пръсти по краищата и изрежете излишното тесто. Намажете тестото с разбит жълтък. С острието на нож направете повърхностни разрези по диагонал, а по средата пробийте дупка, през която да излиза парата. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 25-30 минути.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *