Това официално е най-вкусният заек, който съм опитвала! Сочно месо с разкошен сос. Даже не се нуждае от гарнитура. Единственото, което промених в рецептата е, че вместо вино използвах бира. Времето за приготвяне изглежда стряскащо дълго, но всъщност цялата работа по ястието е има-няма 15 минути. Останалото е чакане, дълго и мъчително чакане… 🙂
Четете всеки четвъртък „С дъх на Mimoza“
Печен заек в плик
Необходими продукти:
- 1 бр. заек
- 200 мл бира или бяло вино
- 60 г масло
- 8 тънки ленти сланина или бекон
За намазване:
- 50 мл соев сос
- 50 мл зехтин
- 3 с.л. червен пипер
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. горчица
- сол
Начин на приготвяне:
Заекът се нарязва на парчета, всяко се измива и се подсушава с кухненска хартия. От продуктите за намазване се приготвя гъста каша.
Всяко парче месо се намазва с масло и се овалва в кашата. Парчетата се нареждат в плик за печене (за един цял заек са необходими два плика) и върху всяко се поставя тънко резенче сланина.
Пликовете се прехвърлят в тава и се прибират в хладилника за 30 минути. След това във всеки плик се налива по 100 мл вино и 50 мл вода и се завързва.
Месото се пече в предварително загрята на 200’С фурна, а когато заври, температурата се намалява на 160’С и се пече за около 1 час и 30 мин.
След това пликовете се разрязват и месото се изсипва в тавата, заедно със соса. Сланината се маха и ястието се запича за още 10-ина минути.
Мария или Mimoza, както приятелите я наричат, е инженер по морски транспорт и страстен сладкар. Обича рецепти, които не изискват много съставки и време. Често обаче получава вдъхновение и тогава нищо не може да я спре да се развихри в кухнята.