Печена риба Джон Дори с пушена картофена салата

24Kitchen​

Ако не е започнала подготовката от по-рано, днес и утре са дните, в които замисляме какви ли не рецепти с риба. Сега обаче ще ви изненадаме с основно, с което ще впечатлите всички, на които ще го поднесете. Добър апетит! 🙂

Печена риба Джон Дори с пушена картофена салата

Печена риба Джон Дори с пушена картофена салата

Том Керидж
Време за готвене: 40 минути
Ястие: Основно
Кухня: Ирландска
Порции:2

Необходими продукти:
  

  • 1 кг риба джон дори (2 риби)
  • 3 стръка розмарин
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. морска сол
  • 1 ч.л. червен пипер (пушен)
  • 2 ч.л. семена от фенел
  • ч.л. чесън на прах
  • лимонов сок (от един лимон)

За картофената салата:

  • 800 г картофи (сварени, пресни, небелени)
  • 3 с.л. майонеза
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 6 стръка селъри
  • 50 г кисели краставички
  • 2 с.л. копър
  • 2 с.л. магданоз

Начин на приготвяне:

Отрежете перките на предварително почистената от вътрешности и люспи риба.

В купа смесете пушения червен пипер, нарязания на ситно розмарин и чесънът на прах. Добавете и предварително счуканите в хаванче семена фенел. Добавете морска сол и лимоновия сок. Разбъркайте добре и добавете зехтина. Разбъркайте.

Поставете рибите в тавичка и направете по 3 повърхностни разреза от двете страни на всяка риба. Намажете рибите с маринатата и хубаво я втрийте в тях.

Поставете рибите върху добре загрята скара и печете 5-6 минути или малко повече. Обърнете рибите и печете още 5-6 минути.


За салатата разрежете картофите на половинки и ги поставете в метална купа цедка. Разпръснете дървени стърготини, които предварително са били накиснати във вода, върху загрято барбекю. Поставете купата с картофите върху скарата и затворете капака на барбекюто. Опушете за 5-10 минути.

Нарежете на ситно селърито и го сложете в купа. Добавете нарязаните на кръгчета кисели краставички, както и нарязаните копър и магданоз. Добавете висококачествена майонеза и сметаната. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. Добавете опушените картофи и разбъркайте отново.

Поднесете целите печени риби, поръсени с лимонов сок и зехтин, с гарнитура от картофена салата.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *