Един от най-популярните персонажи в родната литература е архиварят с ранима душевност Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин „Печената тиква“. За да прикрие селския си произход, който сигурно е прозирал и в много други неща, той отказва поднесеното му в дома на началника парче изкусително ароматна печена тиква.
Но му се яде, при това много силно и това подтиснато влечение го тласка към драматичен вътрешен монолог, който завършва със забележителното признание: „Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква. Ям ги като прасе… Някога ще ида в село, само тикви да си отям! Далече от хората!“
Необходими продукти:
1 тиква
1 ч.ч. захар
смлени орехи
1 ч.ч. вода
2 пакетчета ванилия
няколко канелени пръчици
малко грозде за декорация
Начин на приготвяне:
Нарязвате тиквата на парчета, измивате ги, нареждате ги с кората нагоре в тава, на чието дъно е поръсено със захар. Прибавяте 1 чаша вода, орехи и 2 пакетчета ванилия за разкош на обонянието. По този начин тиквата попива от захарната вода.
Печете до готовност, обръщате парчетата на обратно, за да загорят връхчетата. Сервирате парчетата в широка чиния, поръсени с канела. Гарнирате с канелени пръчици и грозде за кеф. По желание прибавяте и капчици мед.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!