Днес в рубриката ще ви покажа още една рецепта с агнешко месо. Все повече наближават месеците, в които това месо изобилства по магазините и празниците, през които то тържествено присъства на трапезата ни. Месцето е крехко, сочно и ароматно, а поднесено върху канапе от картофено пюре става истинска наслада за душата.
Четете всеки понеделник „Вкусните изкушения на Сия“
Печено агнешко с картофено пюре
Необходими продукти:
- 1.5 кг агнешко бутче
- 1 ч.л. девесил
- 1 ч.л. червен пипер (пушен)
- 3 с.л. зехтин
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 1 к.л. джоджен
- 1 к.л. риган
- кора от лимон (от половин лимон)
За пюрето:
- 600 г картофи
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 50 г масло
- прясно мляко (горещо)
Начин на приготвяне:
Вземете една купичка и в нея сложете зехтина и подправките, добавете настъргана лимонова кора и разбъркайте. Месото почистете от мастните ципи, измийте и подсушете. Намажете го от всички страни със сместа от подправки, като хубаво я втриете в месото.
Увийте го във фолио и оставете за 6 часа в хладилника, след като го извадите, махнете фолиото, сложете го в тава и оставете за час на стайна температура. Месото е най-добре да се подготви от вечерта, на сутринта само го извадете.
След като месото се е климатизирало го поставете с тавата във фурната, включете на 200 градуса и запечете за 30 минути. След това го извадете, сложете алуминиево фолио, намалете градусите на 160 и задушавайте 2 часа. След тези часове махнете фолиото и дозапечете без него още 30 минути до получаване на приятен загар.
Картофеното пюре пригответе като обелите и сварите картофите в подсолена вода. Отцедете ги, върнете отново тенджерата на котлона без капак за 5 минути, колкото да изпръхнат от топлината.
Затоплете млякото, то трябва да е горещо, сложете картофите в купа, посолете добавете черен пипер, маслото и постепенно сипвайте от млякото, като непрекъснато разбивате до получаване на пухкава гладка смес.
Количеството на млякото зависи от картофите, някои поемат повече мляко, други по-малко, затова си пригответе около 300 мл и сипвайте до желаната гъстота. Поднесете месото върху канапе от картофеното пюре.
Бележка: Ако купувате месото от магазина, гледайте мазнината по него да е бяла на цвят. От това се предполага че агнето наистина е агне, ако е жълтеникава, не ви го препоръчвам.
Още рецепти на Сия може да откриете в
страницата ѝ „Експлозия от вкусове и аромати“
Това е София! София Рибагина! Всички в кулинарните групи обаче я познават като Сия или Муцунка. Предпочита домашно приготвената храна, избягва полуфабрикатите и консервираните продукти. Признава си, че обожава всичко, направено от тесто – прясно изпечен хляб или красива пухкава питка.