Печено пиле с лимоново-маслен сос

24Kitchen​

Днес ще си приготвим рецепта от поредицата „Да запалим огъня с Нико Рейнолдс“. Нико ни представя печено пиле с лимоново-маслен сос. Опитайте, резултатът е… зашеметяващ!

Печено пиле с лимоново-маслен сос

Печено пиле с лимоново-маслен сос

Нико Рейнолдс
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Етиопска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 1 цяло пиле
  • шепа семена кориандър
  • 3 бр. дафинов лист
  • 1 гл. чесън
  • 2 стръка розмарин
  • морска сол

За соса:

  • 6 бр. лимон (сок)
  • 2 бр. лимон (кора)
  • 3 с.л. черен пипер (счукан)
  • 2 с.л. кориандър (семена)
  • шепа естрагон (пресен)
  • 3 с.л. оцет (ябълков)
  • 5 стръка мащерка
  • 1 с.л. масло
  • 2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Сипете вода в тенджера (колкото да покрие пилето) и добавете по 60 г морска сол на 1 литър вода. Добавете семената кориандър, дафиновите листа, обелените скилидки чесън и цели стръкове розмарин. Щом солта се разтопи, дръпнете от огъня и оставете водата напълно да изстине.

Поставете цялото пиле в маринатата и оставете да престои в хладилник за 1 час. Прехвърлете пилето в съд с чиста студена вода за 15 минути. След това го подсушете добре с кухненска хартия.

Отрежете връхчетата на крилцата, изрежете трътката. Обърнете пилето и направете разрез по гръбнака му. Обърнете, разтворете пилето като пеперуда и довършете изрязването на гръбнака, като го отстраните напълно. След това натиснете със сила надолу, за да счупите ядеца.

Поставете пилето с гърдите нагоре, по средата на загрята скара. Въглените трябва да са избутани по външния ръб на барбекюто. Поставете капак и печете 1 час.


За соса смесете в купа лимоновия сок, фино настърганата лимонова кора, меда, нарязаните на ситно естрагон и мащерка, оцета, маслото и предварително счуканите в хаванче семена кориандър и зърна черен пипер. Разбъркайте много добре.

Обърнете пилето и го намажете с 2 с.л. от соса. Поставете капака отново и печете още 30 минути или докато вътрешната му температура достигне 75 градуса. След това прехвърлете пилето в чиния, върху лист алуминиево фолио. Намажете пилето отново със соса и го завийте добре. Оставете да почине 20 минути.

Нарежете пилето на парчета и го сервирайте с гарнитури.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *