Пилаф с телешко

24Kitchen​

Пилафът с телешко е класическо ястие, известно със своята богата текстура и аромат, вдъхновено от традициите на Близкия изток и Централна Азия. Това ястие е истинска симфония от вкусове, приготвено със сочни парчета телешко месо, ароматен ориз и подправки като кимион, кориандър и дафинов лист, които придават изтънченост и наситен аромат.

Идеалният пилаф с телешко се получава чрез бавно готвене, което позволява на месото да стане нежно и на ориза да попие всички вкусове от месото и подправките. Поднесен с пресни зеленчуци или хрупкава салата, пилафът е не само засищащо основно ястие, но и празник за сетивата.

Пилаф с телешко

Пилаф с телешко

Време за готвене: 5 часа
Ястие: Основно
Кухня: Азиатска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 300 г ориз (басмати)
  • 1 кг телешка плешка
  • 3 глави лук
  • 1 бр. морков
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин
  • 2 стръка мащерка
  • 2 бр. дафинов лист
  • 1 ч.л. бахар
  • 1 ч.л. черен пипер (на зърна)
  • 1 ч.л. кимион (на зърна)
  • ¼ ч.л. кориандър (смлян)
  • сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

В тенджера сложете 1 обелена глава лук, зърната бахар, дафиновите листа, обеления и нарязан надве морков. Добавете месото, зърната черен пипер, сол и стръковете мащерка. Налейте вода, колкото хубаво да покрие продуктите. Гответе , докато месото стане крехко – около 4 часа.

Извадете телешкото и прецедете бульона. Запазете 800 мл от него. Измийте добре ориза. Нарежете останалите 2 глави лук на полумесеци, наситнете чесъна и накъсайте телешкото месо.

Загрейте зехтина и в него запържете лука и чесъна до златисто. Добавете кимиона, кориандъра и разбъркайте. Сложете накъсаното месо и след това изсипете ориза. Разбъркайте и налейте заделения бульон от варенето на телешкото.


Похлупете и гответе 10–12 минути, докато оризът абсорбира течността и стане пръхкав.

Дръпнете от котлона, махнете капака, покрийте тенджерата с кърпа, отново сложете капака и оставете да се абсорбира останалата влага.

Малка хитрина:

Може да сварите телешкото и в тенджера под налягане, за да стане по-бързо. Ще ви отнеме 20–25 минути.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *