Тайландската кухня е особено интересна. Можем да приготвим рецептите лесно и за сравнително кратко време, стига да разполагаме със списък с необходимите подправки, освен основните съставки. „С полъх на море“ ни предлага своето пиле по тайландски с кокосово мляко. Опитайте!
Вижте всички рецепти от „С полъх на море“
Пиле по тайландски с кокосово мляко
Необходими продукти:
- 450 г пилешко филе
- 400 мл кокосово мляко
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. соев сос
- 2 с.л. кетчуп
- 1 с.л. кафява захар
- 1-2 щипки джинджифил
- лют пипер (на вкус)
- зехтин
- сол (на вкус)
- ½ ч.л. нишесте (царевично)
- 1-2 с.л. фъстъчено масло (по желание)
За гарнитурата:
- ⅓ ч.ч. ориз
- 1 щипка куркума
- масло
- 1 ч.ч. вода
- сол (на вкус)
Начин на приготвяне:
Обелваме и измиваме лука и чесъна. Лука настъргваме на ренде, а чесъна нарязваме на ситно. След което ги запържваме в тиган с капак и добавен в него зехтин на умерен огън, за около 1-2 минути.
Добавяме кетчупа, захарта и подправките. Разбъркваме до хомогенна смес за минута-две.
Включваме и нарязаното на малки парчета месо, предварително накиснато в соевия сос. Разбъркваме, докато месото побелее.
Изливаме и кокосовото мляко към месото. Оставяме да къкри, покрито с капака на тигана за около 20 минути на тих огън. Разбъркваме периодично ястието, за да не загори.
Пет минути преди да изключим котлона, добавяме и разтвореното в малко вода царевично нишесте, при периодично разбъркване.
Гарнитурата приготвяме, като сваряваме ориза и добавяме към него куркума, масло и сол.
Поднасяме ястието топло. Предложих с препечени парчета тортила, намазани с масло и поръсени с чесън на прах. Да ви е сладко!
Страстта си към готвенето е наследила от дядо си по майчина линия, който е бил главен готвач на кораб. А тя с удоволствие надгражда всичко, научено от него, и го превръща в истинска наслада за сетивата.