Пиле по тайландски с кокосово мляко

Тайландската кухня е особено интересна. Можем да приготвим рецептите лесно и за сравнително кратко време, стига да разполагаме със списък с необходимите подправки, освен основните съставки. „С полъх на море“ ни предлага своето пиле по тайландски с кокосово мляко. Опитайте!

Вижте всички рецепти от „С полъх на море

Пиле по тайландски с кокосово мляко

Пиле по тайландски с кокосово мляко

Евгения Пантелеева
Време за готвене: 1 час 20 минути
Ястие: Основно
Кухня: Тайландска
Порции:2

Необходими продукти:
  

  • 450 г пилешко филе
  • 400 мл кокосово мляко
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 с.л. кетчуп
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1-2 щипки джинджифил
  • лют пипер (на вкус)
  • зехтин
  • сол (на вкус)
  • ½ ч.л. нишесте (царевично)
  • 1-2 с.л. фъстъчено масло (по желание)

За гарнитурата:

  • ч.ч. ориз
  • 1 щипка куркума
  • масло
  • 1 ч.ч. вода
  • сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

Обелваме и измиваме лука и чесъна. Лука настъргваме на ренде, а чесъна нарязваме на ситно. След което ги запържваме в тиган с капак и добавен в него зехтин на умерен огън, за около 1-2 минути.

Добавяме кетчупа, захарта и подправките. Разбъркваме до хомогенна смес за минута-две.

Включваме и нарязаното на малки парчета месо, предварително накиснато в соевия сос. Разбъркваме, докато месото побелее.


Изливаме и кокосовото мляко към месото. Оставяме да къкри, покрито с капака на тигана за около 20 минути на тих огън. Разбъркваме периодично ястието, за да не загори.

Пет минути преди да изключим котлона, добавяме и разтвореното в малко вода царевично нишесте, при периодично разбъркване.

Гарнитурата приготвяме, като сваряваме ориза и добавяме към него куркума, масло и сол.

Поднасяме ястието топло. Предложих с препечени парчета тортила, намазани с масло и поръсени с чесън на прах. Да ви е сладко!

Евгения Пантелеева

Страстта си към готвенето е наследила от дядо си по майчина линия, който е бил главен готвач на кораб. А тя с удоволствие надгражда всичко, научено от него, и го превръща в истинска наслада за сетивата.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *