Пилешки шницели с печени картофи

24Kitchen​

Пилешките шницели с печени картофи са изключително вкусно ястие, което съчетава златисто изпържените пилешки филета с мекотата и аромата на добре изпечени картофи. Лесни за приготвяне, но с впечатляващ резултат, тази пилешки шницели са идеалният избор за семейна вечеря.

Хрупкавите шницели са приготвени от нежно пилешко филе, овкусено с подправки, панирано в галета и пържено до съвършенство. В комбинация с ароматни картофи, запечени до златисто, това ястие предлага балансирано и засищащо меню.

Пилешки шницели с печени картофи

Пилешки шницели с печени картофи

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час 10 минути
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 600 г пилешки гърди (без кожа)
  • 30-50 г масло (за пържене)
  • 30-50 мл олио (за пържене)
  • лимон (за сервиране)
  • магданоз (за украса)

За саламурата:

  • 500 мл вода (студена)
  • 2 с.л. сол
  • 2 ч.л. захар

За панировката:

  • 2-3 бр. яйца
  • 100 г брашно
  • 100 г галета
  • 30 мл олио
  • 50 г масло
  • кора от лимон (от половин лимон)
  • ¼ ч.л. чесън на прах
  • черен пипер (на вкус)

За картофите:

  • 1 кг картофи
  • 20-30 мл олио
  • 50 г масло
  • самардала (за поръсване)
  • сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

Изтънете пилешките гърди с остър нож, поставете ги между 2 листа фолио за свежо съхранение и ги начукайте внимателно с кухненски чук, без месото да се разкъсва.

За саламурата разбъркайте солта и захарта с водата. Поставете пилешкото в саламурата и го оставете в нея да се маринова 35–40 минути. След това го извадете и подсушете.

За панировката разбъркайте брашното с черния пипер, чесъна и настърганата лимонова кора. В друг съд сипете галетата, а в трети – разбийте яйцата.

Оваляйте подсушеното месо първо в брашното, след това в яйцата, а накрая – в галетата.


Загрейте добре 30 г от маслото и 30 мл олио в тиган и пържете шницелите от двете страни до златисто. Ако е нужно, добавяйте още мазнина.

Сварете добре измитите картофи в подсолена вода. Прехвърлете ги в тава, намазана с масло и олио и поръсена със самардала. Притиснете ги леко и поръсете със самардала и отгоре. Печете до златисто в загрята фурна на 200 градуса за 45 минути.

Сервирайте готовите шницели с печените картофи. Гарнирайте с резени лимон и листенца магданоз.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *