Португалски тартове с кайсии

24Kitchen​

Португалските тартове са световноизвестен десерт, вдъхновен от традиционните Pastéis de Nata – кремообразни тарталети с хрупкава бутер основа. В тази рецепта добавяме свежа плодова нотка с ароматни кайсии, които придават допълнителна сладост и лек кисел вкус, балансиращ богатия ванилов крем.

Комбинацията от хрупкава коричка, нежен яйчен крем и сочни плодове ще ви пренесе директно в уютните улички на Лисабон. Перфектни за закуска, следобедно кафе или специален повод, тези тартове ще впечатлят всеки любител на сладки изкушения.

Готови ли сте да опитате вкуса на Португалия с едно малко кулинарно приключение? 🍑✨

Португалски тартове с кайсии

Португалски тартове с кайсии

Мери Бери
Време за готвене: 1 час
Ястие: Десерт
Кухня: Португалска
Порции:10 броя

Необходими продукти:
  

  • 250 мл прясно мляко
  • 100 мл сметана (пълномаслена, течна)
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 бр. яйце
  • 2 бр. жълтък
  • 115 г захар
  • 4 ч.л. царевично нишесте
  • 320 г бутер тесто
  • 200 г кайсии (от компот)
  • 15 г кафява захар
  • 3 с.л. конфитюр (от кайсии)
  • масло
  • брашно

Начин на приготвяне:

За крема сипете прясното мляко, сметаната и ваниловия екстракт в тенджерка и ги загрейте на умерен огън, без да завират.

В купа разбийте яйцето и жълтъците със 115 г захар и 4 ч.л. царевично нишесте. Пресипете сместа в тенджерката и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Това ще отнеме 10-15 минути. Пресипете крема в стъклена купа, покрийте го с прозрачно фолио и го охладете в хладилник.


Разточете тестото върху поръсен с брашно плот достатъчно тънко, за да може да изрежете 5 кръгчета с диаметър 10 см. Изрежете кръгчета от тестото с помощта на ринг. Разточете останалото тесто по същия начин и изрежете още 5 кръгчета.

Поставете всяко кръгче тесто в гнездо на форма за мъфини и хубаво го притиснете по дъното и стените. Продупчете тестото с вилица на няколко места. Напълнете всяко гнездо с крем, до 2/3 от обема. Подредете по 3 резена обелена кайсия. Поръсете с щипка кафява захар. Печете тартовете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 25 минути.

Загрейте конфитюра от кайсии за кратко. С помощта на четка намажете всеки тарт с конфитюр отгоре, за блясък.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *