Содата за хляб е изобретена от френския химик Льобланк в края на 18 век. Първоначално това откритие е било държано в тайна в продължение на много години и само новият метод за производството му допринася за разпространението на содата, особено в сладкарския бизнес. Евтина и достъпна, содата се ползва не само в кухнята, но е и незаменимо лекарство в домашната аптечка.
Необходими продукти:
1 пакет суха мая
250 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
400 г брашно
семена
40 г сода за хляб
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл вода със захарта и 2 с. л. брашно да стане кашичка и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавяме останалото количество вода, сол и замесваме тесто. Оставя се за 30 минути да втаса. Разделя се на 10 топчета и от всяко се оформя геврече или хлебче.
Сипва се в тенджерка 1 литър вода и се оставя на котлона да заври, добавя се содата – разпенва се, изключва се котлона. С решетъчна лъжица се пускат и изваждат едно по едно гевречетата. Нареждат се в тава върху хартия за печене и поръсваме семена – сусам, мак, ким или микс. Печем на 180 градуса около 18-20 минути.
Автор: Виолета Матева (гр. Камено)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!