В наши дни празът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е наличен през цялата година. Използва се и суров в салати. Заради символичното си значение в Уелс, празът се използва широко в тамошната кухня. В българската кухня се използва като съставка в плънката на баница с праз, някои видове зелник и лучник, кебапи, зимни салати и др.
Рецептата е част от конкурса „Зимна кулинарна приказка“
Необходими продукти:
1 стрък праз лук
1 чаша ориз
1 домат
морков
олио
магданоз
няколко маслини
по желание сурова чушка (може и печена)
Начин на приготвяне:
Тавичката заливаме с 2 с.л. олио, след това прибавяме ориза, предварително измит и изцеден. Заливаме с 2 чаши вода и прибавяме ситно нарязания праз лук, нарязаните моркови, маслините и запичаме във фурната до готовност. Поръсваме с магданоз.
Приятен апетит!
Автор: Златка Добрева (гр. София)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!